גם אם הפרחים שקניתם במשתלה היו איכותיים, בריאים וללא מזיקים, עשרים אחוז מהם ייפגעו בסופו של דבר על ידי מזיקים שונים, וגם אם תצליחו להיפטר מהם הם יופיעו בכל שנה שוב. לכן חשוב להכיר את המחזוריות של המזיקים ולהיערך בכל שנה מחדש לקראת בואם.
מזיקים בגינה – שבעה דברים שחשוב לדעת
רוב המזיקים פעילים בעונת הסתיו, הקיץ והאביב, בעונת החורף המזיקים פעילים פחות מפני שקשה להם לפעול בטמפרטורות נמוכות.
לעצים ולצמחים הפגועים יש סימנים ברורים. העלים שלהם מעוותים או אכולים, הפירות מחוררים או נגועים, לעתים יש חור בגזע או פגיעה בתפרחת ואם תראו כתמים לבנים על העלים, כנראה שיש עליהם פטריות מזיקות.
הכנימה היא אחד המזיקים הנפוצים ביותר. היא מופיעה בעיקר בעונות המעבר, באביב ובסתיו ונטפלת לגידולי ירקות, לעצים ולפירות הדר למלפפון, מילון, אבטיח ועוד. הכנימות נצמדות אל העלים הצעירים, גורמות לעיוותים של העלים, מוצצות את הנוזלים של הצמח מהשורשים או מהגבעול וכך מחלישות את הצמחים ומפריעות לצמיחה התקנית של הצמחים.
אקרית הקורים זהו סוג של עכביש קטן המתרבה במהירות בעלים ושייך למשפחת המזיקים. האקרית נפוצה באבטיחים, במילונים, בעגבניות ובצמחי נוי והיא מופיעה בעיקר בתנאי יובש.
זחלי העש הם מזיקים הפעילים בעיקר בגינות תבלינים, במדשאות ובגינות ירק. הם תוקפים את הדשא בחודשי הקיץ וגורמים להתייבשות של חלקים גדולים במדשאה.
זבוב הפירות הים תיכוני ועוד זבובים מסוגים שונים תוקפים את עצי הפרי שבגינה. הם מטילים את הביצים בתוך הפירות ומהביצים מתפתחים זחלים הפוגעים בפירות.
איך מטפלים בבעיית המזיקים?
- אחת לתקופה כדאי להסתובב בגינה, לעבור בין הצמחים ולסמן כל עץ או צמח שניזוק. אם תעשו זאת באופן קבוע תוכלו לתפוס את הנזק בתחילתו ולפעמים מספיק יהיה לגזום את הענפים הנגועים כדי לפתור את הבעיה.
- אם צריך לרסס את העצים הנגועים בחומרי הדברה, רצוי להעדיף חומרי הדברה טבעיים. הם יותר ידידותיים לסביבה, הם בטיחותיים ואפקטיביים כמו חומרי ההדברה הכימיים. ובנוסף, במשך השנים מפתחים המזיקים כושר עמידות לחומרי ההדברה הכימיים ובכל שנה תידרשו להשתמש באמצעים אגרסיביים יותר. חשוב גם לדעת כי חומרי ההדברה מפרים את המערכת הביולוגית הטבעית בגינה ויחד עם הפגיעה בחרקים המזיקים הם פוגעים גם ב"חרקים הטובים" המזינים את הגינה.
- אם בחרתם בכל זאת לרסס את הגינה בחומרי הדברה כימיים רצוי להשתמש במוצרים המוטמעים דרך השורשים ללא ריסוס. על הפעולה יש לחזור כל שבועיים בערך ולהמשיך בטיפול עד שאחרון המזיקים נעלם.
- דרך נוספת למלחמה בחרקים המזיקים היא מלכודות ופיתיונות. אפשר גם לשתול בין הערוגות צמח בשם שיבא. צמח זה משמש כמלכודת למזיקים. הוא מושך אליו את הכנימות והחרקים ולוכד אותם. כדאי לדאוג שחיפושית משה רבנו, גמל שלמה וארינמל יהיו בגינה. הם מהווים אויבים טבעיים, הם טורפים את המזיקים ומאפשרים איזון ביולוגי תקין בגינה.