גינות נוי מוסיפות המון לאיכות החיים שלנו , אך בארץ שבה משק המים נמצא במשבר קשה , כולנו חייבים להתייעל ולחסוך עד כמה שאפשר במים. אפשר לחסוך מים רבים בלי לפגוע בצמחי הגינה והשקיה טובה של הגינה אינה עומדת בסתירה לחיסכון במים. כדי ליהנות מגינה פורחת ויפה ולחסוך במים עלינו להתייחס לשלושה פרמטרים עיקריים, איזה צמחים לשתול, מתי להשקות ובאילו אמצעים לפזר את המים בגינה.
תשעה טיפים לגינה יפה וחסכונית במים
- רצוי לשתול צמחים חסכוניים בצריכת מים. גם צמחים חסכוניים הם צמחים יפים עם פריחה נהדרת. במשתלות יש היצע גדול ושפע רב של צמחים ופרחים חסכוניים במים, בקרו במשתלות ואל תהססו לבקש מהמוכרים להתאים לכם צמחים חסכוניים במים.
- כדאי לשתול בערוגות נפרדות צמחים הצורכים מעט ומים וצמחים הצורכים כמות גדולה יותר של מים. תוכלו להשקות אותם בזמנים שונים, מברזים שונים, בטפטוף ולא בממטרות או במתזים.
- מסביב לערוגות הצמחים כדאי ליצור שכבת חיפוי של קש, עלים יבשים, שבבי עץ או כל חומר אורגני אחר. שכבה זו תוריד את טמפרטורת הקרקע, תשפר את פוריות הקרקע ותמנע התאיידות של מים. החיפוי גם יסייע להתפתחות השורשים ויחסוך כמחצית מכמות ההשקיה הנדרשת.
- את הגינה יש להשקות בשעות הלילה ובשעות הבוקר המוקדמות. אל תשקו כאשר נושבות רוחות. הרוחות מרחיקות כשליש מכמות המים שהשתמשתם בהם להשקיה.
- שכבת הקרקע החיצונית מתייבשת מהר, אך בעומק הקרקע הרטיבות נשמרת זמן ממושך יותר. קרקע יבשה אינה סימן ליובש. חשוב להקפיד להשקות את הצמחייה לפי כמות המים שלה זקוק הצמח ולא לפי מצב האדמה. עד שתלמדו להכיר את כמויות המים שצורכים הצמחים בגינה שלכם, בקשו הנחיות מפורטות בעת קניית הצמחים במשתלה והיצמדו אליהם.
- יש אמצעים שונים של השקיה. להשקיית מדשאות מתאים להשקות עם ממטרות, את השיחים כדאי להשקות בטפטוף ואת הצמחים והדשא באמצעות מתזים.
- המדשאות הם זוללי המים הגדולים ביותר. סו להחליף אותם באמצעי חיפוי אחרים כמו דשא סינטטי, דק מרשים ועוד. אם החלטתם לשתול דשא, נסו לצמצם את השטח עד כמה שאפשר.
- לאחר שעתיים של השקיה נעצו מוט ברזל דק באדמה. אם המוט אינו חודר לאדמה בקלות, אלא רק למספר סנטימטרים בשכבה החיצונית. עליכם לתחח את הקרקע, לדלל את מזרון הדשא ועוד כדי להגביר את ספיגת המים בדשא.
- עשבים רבים המסתפחים אל המדשאות זוללים כמויות גדולות של מים. יש לנכש אחת לתקופה את העשבים כדי לאפשר רק לדשא לספוג את כמות המים הדרושה לו.
- חשוב לבדוק כי המים מגיעים באופן אחיד לכל חלקי הדשא. פזרו על הדשא כוסות שקופות במרחק של שני מטר זה מזה. לאחר שהשקיתם את הגינה בדקו את כמות המים בכל כוס. אם ההפרש בין הכמויות בכוסות עולה על עשרה עד חמישה עשר אחוז, פיזור המים לקוי וכדאי לפנות לייעוץ מקצועי.